Политически лидери и представители на партии се събраха на извънреден Председателски съвет

...
Политически лидери и представители на партии се събраха на извънреден Председателски съвет
Коментари Харесай

Конфликтът в Израел събра политическите лидери на извънреден съвет в парламента


Политически лидери и представители на партии се събраха на ексклузивен Председателски съвет в Народното събрание. На съвещанието те обсъдиха националната сигурност в подтекста на двете войни - в Израел и в Украйна.

" Председателският съвет беше ориентиран извънредно към това да осведоми народните представители каква в уситуацията, какви са рисковете и какви ограничения е подхванало държавното управление в подтекста на войната против Израел и войната в Украйна. Информация имаше много, по тази причина съвещанието лиши време. Но няма нещо, което да е по-различно, от казаното през вчерашния ден при президента ". Това съобщи министър председателят Николай Денков. Той беше безапелационен, че " трите съществени институции би трябвало да работят в синхрон ". 

" Правителството към този момент е подхванало ограничения и те са свързани, както с защита на основните обекти, по този начин и с местата, на които се събират доста хора – гари, пристанища и летища ", добави министър председателят. 

По думите му един от рисковете, които могат да се чакат, е възможна бежанска вълна. „ Но първо – това не се чака да се случи в непосредствените дни. И второ – посоките сега са не към България, а към други страни, тъй че това не е непосреден риск. Просто би трябвало да внимаваме за в бъдеще ”.

Денков разяснява и вчерашната среща при президента, отдадена на сигурността и защитата, на която не участваха вътрешният министър и министърът на защитата.
" Форматът на тази среща не беше доста явен. С госпожа Габриел можем да представляваме държавното управление. Ясно е, че службите би трябвало да подават информация към всички институции. Срещата беше задоволително градивна. С президента направихме изказване. Това е изцяло задоволително ", съобщи Денков. Срещата разяснява и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. „ Информацията, която обсъждаме, е конфиденциална. В никакъв случай не мога да кажа, че би трябвало да сме спокойни. Напротив – службите, Министерство на вътрешните работи би трябвало да са бдителни. Имаме доста общности тук, които се ненавиждат, имаме и атентат в Сарафово. Трябва да сме още по-внимателни в изрече и безапелационни с тези, които всяват гнет ”. 

Темата е националната сигурност в подтекста на войната против Израел и войната в Украйна. Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика шефовете на парламентарните групи. Покани са отправени и към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Според Борисов службите ни демонстрират зоркост и внимание. „ Вярвам в тях, имам вяра в „ Гранична полиция ”. Дано огромните играчи в международната политика намерят мъдрост и доброта – поради всички. Това е хилядолетно тленен спор ”, изясни Борисов. 

По думите на Борисов и в Нагорни Карабах нещата станаха „ небрежно и силово ”. „ Украйна ще мине към този момент на назад във времето ”, сподели той.

Запитан дали с партиите са се разбрали да бъде овладян популизмът, който може да " разгори огнището ", той отговори: „ В неприятно време сме за сходно съгласие, въпреки че в Израел ръководещи и съпротива се схванаха, откакто пет пъти се явяваха на избори, разградиха си страната, компрометираха напъните на МОСАД и на контраразузнаването и се стигна до такава обстановка ".

В отговор на въпрос по какъв начин ще компенсираме отбранителните си дефицити, Кирил Петков от ПП-ДБ съобщи, че не помни друго държавно управление с изключение на ръководените от него да са обновявали Българската войска.
„ Сега договаряме „ Страйкърите ”. Какво се направи в тези 3 години, с изключение на производството на генерали ”, сподели той.

Предизборна отпадналост е да използваш избор на съмнение за предизборната си акция. Това сподели Петков по адрес на вносителите от Българска социалистическа партия.

Той похвали работата на работа „ Военно разузнаване ”, само че акцентира, че отчетът на ДАНС не е бил приемлив. „ Повече научих от Си Ен Ен, в сравнение с от техния отчет ”, сподели Петков. Той обвърза консултативната среща при президента с нуждата от незабавни промени в службите за сигурност у нас.

Съпредседателят на „ Продължаваме Промяната ” съобщи, че правилият формат на срещи, свързани с националната сигурност, е Съветът при премиера Николай Денков. „ Там има и хора от Президентството, и може да участва всеки един от водачите на политическите партии, както и службите ”, акцентира той. Позицията си изрече и Атанас Атанасов, ПП-ДБ. " Няма директна опасност за българската национална сигурност. Има риск спорът в Израел да се разрасне ". Темата е националната сигурност в подтекста на войната против Израел и войната в Украйна. 

Трябва да се загърбят персоналните пристрастия, сподели той за формата на днешния диалог, който се проведе след консултативната среща по сигурността при президента в сряда.
„ Службите би трябвало да имат проект по какъв начин да реагират на рисковете пред националната сигурност. Представителят на ДАР, цивилното разузнаване, съобщи, че нямало връзка сред войната в Украйна и протичащото се в Близкия Изток, което, съгласно мен, е парадокс ”, уточни Атанасов. 

Лидерът на " Въздраждане " също изрази позицията си. " Нищо притеснително не чух в отчетите ", сподели Костадинов. Според него не се гледа какво се случва в Косово, в Сирия. За спора сред Израел и „ Хамас ” той уточни, че единственият верен излаз са договарянията.

„ Държавата е в заплаха, тъй като е в ръцете на тежко несъответстващи хора. Слушахме общи приказки ”, добави Костадинов. По думите му на срещата, свикана от Росен Желязков, участвали хора, чието място не било там.

„ Като да вземем за пример Даниел Лорер. Между другото, влизаха и други хора, носеха кафета, до момента в който се четяха отчетите. Влезе и фотограф. То стана нещо като едно малко Народно заседание ”, съобщи Костадинов.

Делян Пеевски, Движение за права и свободи сподели: " Притеснително е всичко, което се случва сега след зверския тероризъм, който беше сбъднат от „ Хамас ” против Израел. Ние би трябвало да окажем цялостна поддръжка на Израел в тази обстановка ". 

По думите на депутата на срещата е станало ясно, че за България все още „ няма директна опасност ”.
„ Единствено може би в някакъв миг би могло да има някакъв миграционен напън. Но в допълнение ще ни осведомят. Казаха, че няма нищо директно и притеснително за нас все още. Казаха, че нещата са под надзор. Но съгласно мен службите би трябвало да са извънредно бдителни в тази обстановка ”, акцентира Пеевски. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи: " В момента наподобява, че вотът на съмнение няма да мине в петък, Движение за права и свободи и ГЕРБ ще поддържат държавното управление, макар рецензиите, които му насочат. Ако това се случи и държавното управление оцелее, започваме незабавно събиране на подписи за избор на съмнение за национална сигурност и защита, и го внасяме още идната седмица ". 

" За нас има най-малко два риска от обстановката в Израел - може би ни чака гигантска мигрантска вълна, за която не сме готови. Могат да поникнат радикални детайли и да станем поле на други рискове. Вторият проблем е продоволствена рецесия. Повишават се цените на петрола, може да се пресечен пътищата на доставките поради инфлацията, може да има дефицит на храни ", разяснява тя.

По думите ѝ би трябвало да се направи обзор на държавния запас на храните. " Може би в новия бюджет би трябвало да се плануват средства за новата изключителна обстановка.  Президентът наруши закона, като не свика КСНС, както е разказано в закона и го изисква Конституцията. Това, което направи, беше някаква квазисреща без парламентарно показаните партии, тъй като той не ги харесва. И ние доста неща не харесваме, само че идваме на работа и изпълняваме закона. Вероятно, с цел да му отговори, ръководещото болшинство свика също толкоз анормален формат. Какво е това, в което се събрахме през днешния ден? ", попита риторично Нинова.

Според нея и двете страни - президент и ръководещи, унищожават последните останки от държавността.
" Не мислят за националния интерес, няма нито едно свястно решение. Те си мерят силите - кой да открадне повече пари повече от ПВУ и кой да овладее Службите, само че не и да се съберат институциите и да се създаде национално отговорно решение. КСНС е органът, който в рецесия с две войни би трябвало да ни събере, и да излезем с единно решение. Тагарев обезкостява защитата, а Радев желае да се купува още оръжие ", съобщи тя. Народният представител от Има Такъв Народ Тошко Йорданов изрази позиция, че разузнавателните служби работят, колкото могат. " Към тях мъчно можем да отправим рецензии сега ", добави той. 
„ Искам да схвана дали „ сглобката ”, в тази обстановка, ще реши да сменя шефовете на служби ”, сподели Йорданов.

Според него конфликтът сред Израел и „ Хамас ” е огромен, с наклонност за изостряне и мъчно предвидими последици. „ Страната е изправена пред комплицирана обстановка. Ако тя ескалира, горивата ще нарастнат ”, уточни още Йорданов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР